19.05.2018
28.04.2018
24.04.2018
17.01.2018
Compania Marculesti Combi a participat la un seminar „Depozitarea si aprovizionarea cu furaje”.
Materia prima si furajul pentru pasari, depozitate intr-o ferma avicola, sunt S tive pentru animalele salbatice si pentru rozatoare. Acestea insa pot contamina materialele de asternut si furajele care ulterior, atunc, cand ajung in halele de pasari, devin transportatoare de agenti infectiosi. Pentru a evita asemenea situatii, este important ca materialul de asternut si hrana pentru animale sa fie stocate astfel, incint posibilitatea ca animalele salbatice si roza- toarele sa ajunga la ele sa fie minimizata sau eliminata total.
Se recomanda ca furajul finit sa fie depozitat in silozuri speciale, inchise, fara ca rozatoarele si pasarile salbatice sa aiba acces la el. Pastrarea furajului in saci sau in vrac, in afara incaperilor, este о practica deficitara de biosecuritate. Pentru a impiedica aparitia parazitilor si a pasarilor salbatice, resturile de hrana de langa silozuri trebuie curatate imediat, caci ele sunt о sursa de alimentatie pentru pasarile salbatice si prezinta un rise sporit de infectii.
Resturile de furaj si rezidiurile provenite din silozurile de depozitare etc. nu ar trebui sa fie depozitate si reutilizate pentru urmatorul efectiv de pasari sau transportate la alte ferme.
Furajele, ca produse finite sau ca materie prima (inclusiv materia prima pentru amestecul intern), trebuie procurate de la un FNC sau de la un furnizor ce functioneaza conform prevederilor legale/codurilor de practica relevante privind controlul infectiilor cu Salmonellasi care, la cerere, poate sa puna la dispozitie rezultatele monitorizarii salmonelei.
Hrana preparata, la modul ideal, ar trebui sa fie transportata in vehicule special destinate acestui scop si care, la intoarcere, nu suntincarcate cu materie prima sau cu alta hrana pentru animale.Transportarea furajelor de la о ferma la aita poate fi asociata cu un rise sporit de transmitere a bolilor infectioase si de irn- bolnavire a efectivelor de pasari.
Exista о gama larga de tipuri de asternut pentru pasari, care pot fi utilizate in cadrul adaposturilor, dar este important ca acestea sa nu fie contaminate de alte animale domestice, de pasari salbatice sau de rozatoare. Totodata, asternutul pentru pasari depozitat in aer liber – fie pe palete, fie la gramada – trebuie sa fie permanent acoperit cu un invelis curat, pentru a-l proteja de apa, pasari salbatice, paraziti, rozatoare etc. Baloturile deteriorate nu trebuie utilizate.
05.01.2018
ANSA: Focarele de pestă porcină africană depistate în Moldova, lichidate
|

„În cazul în care rezultatele vor fi negative, focarele de la Tudora şi Palanca vor fi eradicate şi va fi dispusă dispoziţia Consiliului Raional pentru ridicarea tuturor restricţiilor, care sunt impuse pe această perioadă, aşteptăm şi la Cărpineni”, a declarat Vitalie Carauş, şef de direcţie la ANSA.ANSA dă asigurări că nu s-au confirmat focarele de pestă porcină din fauna sălbatică, adică cele trei cazuri de suspiciuni, anunțate de ocoalele silvice din Cimişlia, Orhei şi Cahul.„Din toate probele ce le-am prelevat în momentul vânătoarei din anul 2017, restul probelor au dat rezultate negative. Ne bucură faptul că boala va fi eradicată şi nu se va extinde pe tot teritoriul ţării”, a menţionat Vitalie Carauş.În contextul sacrificării în masă a porcilor înainte de Crăciun, ANSA atenţionează populația că există obligaţia de a solicita prezenţa medicului veterinar, pentru verificarea stării de sănătate a animalului. De asemenea, este obligatorie prelevarea probelor după sacrificare şi efectuarea analizelor, inclusiv pentru diagnosticul trichinelozei.„Este o tradiţie bună, e o tradiţie ce trebuie respectată, ţinută de la strămoşii noştri, dar sun nişte reguli generale pe care fiecare gospodar trebuie să le respecte”, a spus Vitalie Carauş.În plus, o altă obligație pentru proprietarii care sacrifică animalele, înregistrate de autoritatea veterinară din teritoriu, este să predea, în mod obligatoriu, crotarele, sau aşa-numitele birci. Doar în acest caz animalul este scos de la evidenţă şi trecut în registru ca sacrificat tradiţional pentru consumul propriu.
18.12.2017
TM „Big Boy” a participat la conferința regională „Producerea laptelui – starea actuală, cerințele și perspectiva dezvoltării”. Nutriționistul întreprinderii Alexander Lungu a prezentat un raport pe tema „Cerințele privind alimentația corectă a bovinelor pentru producerea laptelui”.
Principalele teze ale raportului:
▪De obicei administrarea adosurilor mineralo-vitaminice sînt administrate odată cu concentratele
▪Într-o alimentație rațională, concentratele pot pune în valoare potențialul genetic productiv al animalelor. În schimb, utilizarea acestora la întâmplare poate determina dezechilibre nutritive importante, care afectează atât producția, cât și starea de sănătate a vacilor de lapte. Și utilizrea lor nerațională poate duce la un efect economic negativ.
▪Când vorbim de concentrate ne referim în principal la: grăunțe de cereale – porumb, orz, ovăz, grâu, mazăre, soia, produse secundare provenite din prelucrarea materiei prime: tărâțe, șroturi, borhoturi uscate, full fat soia.
▪De obicei, într-o fermă, hrănirea vacilor de lapte se realizează cu nutrețuri suculente și voluminoase, asigurate la discreție. În schimb, porția de concentrate se stabilește pentru fiecare animal în parte, în funcție de producția de lapte și de stadiul lactației, precum și de starea de întreținere a acesteia.
▪Concentratele se utilizează sub formă de amestecuri, fiind necesare pentru corectarea și completarea aportului energetic, proteic (cantitativ, dar și calitativ), mineral și vitaminic, al unei rații de bază, formată din fibroase, suculente și grosiere.
18.10.2017
Marculesti Combi a participat la expoziția anuală Moldagrotech și Farmer-2017, a organizat un seminar tematic pe tema „Întrebări actuale privind hrana animalelor, cum să-și mărească rezultatele utilizând furaje granulate profesionale”. În cadrul seminarului, a fost o tombolă cu cadouri valoroase – 500 kg furaje mixte, precum și premii de la partenerii noștri.